de eetzaal van Zonnestraal

Diamant fietstochten

Hilversum kent een verborgen geschiedenis, waarin diamanten de hoofdrol speelden. Niet alleen voormalig sanatorium Zonnestraal dankt zijn bestaan aan de diamantbewerkers en hun vakbond. Zij stonden ook aan de basis van de eerste sociale woningbouw in Hilversum en droegen zij bij aan een opleving van het socialisme.

Vanaf 1887 tot pakweg 1930 heeft de diamantindustrie een grote impact op Hilversum. Op het hoogtepunt in 1912 zijn er zeventien slijperijen te vinden. Na Amsterdam kent Hilversum de grootste concentratie diamantbewerkers (minimaal 500) die naar de hoofdstad forensen of hier werkzaam zijn. De enige monumentale slijperij die nu nog in Hilversum te vinden is aan de overkant van het spoor: de voormalige slijperij De Volharding aan de Liebergerweg.

Bent u geïnteresseerd in deze verborgen geschiedenis van de Hilversumse diamantbewerking? Meldt u zich dan aan voor één van de gratis fietstochten in augustus of september. Deze voert langs – zichtbare en onzichtbare – overblijfselen van de Hilversumse diamantindustrie.

Data en tijd:

vrijdag 28 augustus (11:00 uur) en zaterdag 26 september (11:00 uur)

Beide data zijn inmiddels vol geboekt!!! U kunt u eventueel nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar zonnestraal@hilversum.nl met daarin de informatie op welke datum en met hoeveel personen u mee wilt. Vanwege de huidige omstandigheden is er een maximum ingesteld, dus vol = vol.

Hebt u thuis nog foto’s of andere documenten die met de Hilversumse diamantindustrie te maken hebben? Stuurt u dan een mail naar zonnestraal@hilversum.nl

 

Het onderzoek en de fietstochten zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum.