Erfgoedfestival

Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’

Erfgoed Festival ZonnestraalVan juni tot en met begin september is het Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’. Ook hier ontbreekt Zonnestraal niet in de programmering. Met drie lezingen in de Hilversumse bibliotheek en drie daaraan gekoppelde rondleidingen op en rond Zonnestraal, worden dit keer niet de gebouwen, maar het prachtige landgoed onder de aandacht gebracht.

Flora en fauna

Het eerste thema is flora en fauna op Zonnestraal. Omdat zich rondom het gebouwencomplex heide, bos, weide en akkers bevinden is er een grote soortenrijkdom op het landgoed. Zonnestraal valt niet voor niets binnen de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland. Welke dieren en planten komen we hier tegen? We gaan op pad met een expert op het gebied van ecologie.

Ontstaansgeschiedenis landschap

Het tweede thema draait om de ontstaansgeschiedenis van het landschap rondom Zonnestraal. Het landgoed bevindt zich op de overgang van zand naar veen, van hoog naar laag terrein en van droge naar natte grond. De veenwinning, bebossing, de Erfgooiers en de landgoederen en buitenhuizen van rijke Amsterdammers hebben een blijvende invloed gehad op hoe het landschap er nu uitziet.

Healing environment

De laatste lezing en rondleiding gaat over het principe van de healing environment. Natuur, frisse lucht en zonlicht waren essentiële ingrediënten die voor iedereen gelijk toegankelijk moesten zijn. Door het inrichten van de omgeving door middel van boomaanplanting, het creëren van heide en het plaatsen van de patiëntenpaviljoens richting de zon, werd op Zonnestraal een ideale omgeving ontworpen voor het snelle herstel van de tuberculoselijders.

De data van de lezingen in de Bibliotheek van Hilversum zijn donderdag 28 juni, 12 juli en 6 september. De rondleidingen worden gehouden in de daaropvolgende weekenden. Houd de website van Zonnestraal en van het Erfgoedfestival (www.groeningooivecht.nl) in de gaten.

Foto’s afkomstig van de Fotocollectie Zonnestraal, Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis, Amsterdam
1 antwoord
  1. Gerard Peet
    Gerard Peet zegt:

    Die drie datums zijn leuk gekozen. 28 juni en 12 juli staat er al een Sypesteyn-evenement in mijn agenda, ook onderdeel van het Erfgoedfestival. En 6 september is mijn verjaardag. De komende maanden zal ik dus meermalen moeten kiezen……

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *