Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’

Erfgoed Festival ZonnestraalVan 31 mei tot en met 9 september kunt u genieten van al het moois onze regio te bieden heeft tijdens het eerste Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’.
Zonnestraal bestaat dit jaar 90 jaar: een mooi moment om stil te staan bij haar groene geschiedenis. In de serie “Festival Talks”, een samenwerking tussen bibliotheek Hilversum en Zonnestraal, kunt u op een drietal avonden luisteren naar een presentatie over Zonnestraal rondom een centraal thema.

Zonnestraal werd in 1928 geopend als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc-lijdende diamantbewerkers. Tegenwoordig geldt het complex als icoon van het Nieuwe Bouwen. Het is gelegen in een gevarieerd landschap van bos en heide op de overgang van zand naar veen in Hilversum Zuid. Als monument van licht en lucht en als gebouwd manifest van solidariteit en hoop, wordt Zonnestraal beschouwd als kansrijke kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Tijdens het Erfgoedfestival staan niet alleen de gebouwen, maar ook het prachtige landgoed centraal.

Programma Open Monumenten Dagen Zonnestraal:

Zaterdag 8 september:
14:00 uur: Rondleiding De genezende kracht van Zonnestraal (inschrijving hieronder)

15:30 uur: Algemene Rondleiding gebouwen en omgeving (geen inschrijving nodig)

10:00 – 16:00 uur: Tentoonstelling “The Story of Hope” en openstelling Dresselhuyspaviljoen

10:00 – 16:00 uur: Speurtocht

Zondag 9 september
11:00 uur, 12:30 uur, 14:00 uur: Algemene Rondleiding gebouwen en omgeving (geen inschrijving nodig)

12:00 – 15:00 uur: Fablab voor kinderen met architectuur opdrachten.

10:00 – 16:00 uur: Speurtocht

10:00 – 16:00 uur: Tentoonstelling “The Story of Hope” en openstelling Dresselhuyspaviljoen

Festival Talks | De genezende kracht van Zonnestraal

Donderdag 6 september 2018
19:30 uur – 22:00 uur. Toegang: gratis

Locatie: Bibliotheektheater in Bibliotheek Hilversum, ’s Gravelandseweg 55

Op donderdag 6 september is het centrale thema “Gezondheid en Zonnestraal”. Deze festival talk gaat over het principe van de healing environment. Natuur, frisse lucht en zonlicht waren essentiële ingrediënten die voor iedereen gelijk toegankelijk moesten zijn. Door het inrichten van de omgeving door middel van boomaanplanting, het creëren van heide en het plaatsen van de patiëntenpaviljoens richting de zon, werd op Zonnestraal een ideale omgeving ontworpen voor het snelle herstel van de tuberculoselijders.

Sprekers: Annette Koenders (Senior Beleidsmedewerker Erfgoed gemeente Hilversum & Joppe Schaaper (Cultuur-historicus)

Gedurende de gehele periode van het Erfgoedfestival staat de bibliotheek in het thema van Zonnestraal met onder andere een tentoonstellingstafel. De eerstvolgende zaterdag na op de presentaties worden speciale rondleidingen in en rondom Zonnestraal gegeven.

Rondleiding | De genezende kracht van Zonnestraal (VOL)

Zaterdag 8 september

Locatie: Landgoed Zonnestraal, Loosdrechtse Bos 17, Hilversum

Kijk binnen in het hoofdgebouw en de werkplaatsen op het landgoed Zonnestraal en hoor het verhaal over vooruitstrevende bouwkunst, solidariteit en een nieuwe kijk op zorg. Tijdens de rondleidingen op de Open Monumentendagen (8 en 9 sept) krijgt u meer te horen over de bijzonderheden van de gebouwen en de omgeving en zal extra aandacht worden gegeven aan de invloed van architectuur op de zorg.

De donderdag voor de rondleiding wordt een presentaties in de Bibliotheek Hilversum gegeven onder de naam “Festival Talks”

Erfgoedfestival ZonnestraalFoto’s o.a. afkomstig van de Fotocollectie Zonnestraal, Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis, Amsterdam