Dit jaar Zonnestraal 90 jaar

De overdracht van Zonnestraal aan de nieuwe eigenaar Zonnestraal Hilversum BV is een mijlpaal op de weg naar de Unesco Werelderfgoedstatus en de toekomst van Zonnestraal. Extra bijzonder maakt het dat dit jaar Zonnestraal 90 jaar wordt. Op 12 juni 1928 werd de arbeids- en nazorgkolonie officieel geopend.

In het kader van Unesco en het 90-jarig jubileum organiseren we, samen met de nieuwe eigenaar, dit jaar een aantal activiteiten om de bijzondere geschiedenis van Zonnestraal onder de aandacht te brengen van een breed publiek. We willen de waarden van Zonnestraal en hun actualiteitswaarde uit blijven dragen: de sociale betrokkenheid bij de medemens via grote propoganda- en geldinzamelingsacties, de holistische benadering van de zieke mens door naast aan de fysieke, ook aandacht te besteden aan mentale genezingsprocessen, de creatie van een healing environment met nadruk op licht, lucht, ruimte en natuur, en uiteraard de bijzondere architectuur en bouwtechniek waarin dit alles substantie kreeg.

Via deze website, de digitale nieuwsbrief, persberichten en andere media worden deze activiteiten bekend gemaakt. Wat we u alvast kunnen melden is dat tijdens het Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’ en de Open Monumentendagen in september rondleidingen en lezingen georganiseerd worden. In oktober is het internationale ‘Conference on Lung Health’ in Den Haag. De aandacht gaat uit naar de bestrijding van tuberculose die nog steeds jaarlijks 1,7 miljoen doden wereldwijd veroorzaakt. Met de geschiedenis van Zonnestraal is het niet meer dan logisch dat we ook daar op zullen aanhaken.